Suport a treballadors i treballadores de la planta Bosch de Lliçà d'Amunt
Mociò en suport als treballadors i en contra del tancament de Bosch a Lliçà d'Amunt.
Al Ple Ordinari celebrat aquest dimecres 17 de març es va incloure d'urgència una moció en suport a treballadores i treballadors que l'empresa multinacional Bosch té a la població de Lliçà d'Amunt.
La inclusió d'aquesta moció va estar consensuada per tots els grups municipals des del primer moment i per tant ha estat presentada al Ple com una moció de tot el consistori i com a representació de tota la població de Santa Maria de Martorelles. A continuació podeu llegir el text aprovat per unanimitat.
MOCIÓ EN SUPORT ALS TREBALLADORS I EN CONTRA DEL TANCAMENT DE BOSCH A LLIÇÀ D'AMUNT
L'empresa Alemanya Bosch ha anunciat el tancament de la planta de producció i de R+D de Lliçà d'Amunt.
Aquest tancament anunciat per a la planta de Lliçà d'Amunt afectarà uns 336 treballadors i treballadores de Lliçà d'Amunt i el Vallès Oriental, passant del miler si hi sumem els indirectes. Acomiadaments que se sumen als del passat setembre quan Bosch ja va tancar una altra fàbrica a Castellet, amb 300 treballadors i treballadores, deixant al carrer més de 1.500 sumant els indirectes.
Amb relació als treballadors i treballadores de la planta cal remarcar que prop del 73% de la plantilla de Lliçà d'Amunt té més de 50 anys i han dedicat un llarg període de la seva vida a l'empresa en què treballen. Decisió doncs, que deixaria un impacte social devastador que agreuja la situació del teixit industrial de la comarca i de Catalunya.
Aquesta decisió l'han fet saber a una plantilla que ha contribuït als beneficis milionaris de l'empresa arribant a congelar el sou en els últims cinc anys i augmentant la capacitat productiva de l'empresa. Demostrant que hi ha recorregut de millora i desmuntant el discurs de la no competitivitat. Per tant, la planta de Lliçà d'Amunt és productiva, i a més, té capacitat per continuar fabricant i dissenyant productes per a tot el món creant un valor afegit a la indústria i a la companyia. Cal remarcar que la planta de Lliçà d'Amunt no només és una planta productiva de servofrens, és una planta que dissenya productes per a la resta de plantes d'Europa i que dins del seu compromís de millora està el d'haver-se adaptat per poder fabricar frens per a cotxes elèctrics.
Sent coneixedors que els resultats econòmics de la planta, resultats positius, sorprèn molt la decisió. Aquesta decisió respon únicament a una deslocalització. Una deslocalització agreujada pel fet que és dins la pròpia Unió Europea i per tant deslleial en termes de fiscalitat i costos laborals. Fets que ens permeten considerar la mesura del tancament del tot inapropiada i desproporcionada.
Davant de qualsevol eventualitat crítica és obligació i forma part de la responsabilitat de la Direcció empresarial tenir també cura dels treballadors i les treballadores que formen part del projecte i han fet créixer la companyia. En especial quan els treballadors i les treballadores han fet importantíssims esforços amb congelacions i reduccions salarials, i una disminució de la plantilla per mantenir-hi l'activitat industrial i de recerca.
A més cal exigir que de manera immediata s'engeguin els mecanismes per a la derogació de la reforma laboral de 2010 i 2012 i dels articles 42, 43 i 51 de l'Estatut dels Treballadors. Derogació que permetria equilibrar la unilateralitat que estem veient en destruir llocs de treball industrials directes i indirectes i que provoca incertesa i patiment per les persones treballadores, les seves famílies i la comarca.
Per tot el que s'ha exposat anteriorment, tots els grups municipals proposem al Ple de Santa Maria de Martorelles els següents acords:
1. Manifestar la necessària col·laboració de les administracions públiques en el compromís d'activar les mesures necessàries per a evitar el tancament de la planta de Bosch a Lliçà d'Amunt.
2. Instar a la direcció de Bosch a replantejar-se les seves possibles decisions dràstiques i exigir una solució que permeti el manteniment de l'ocupació, tant directa com indirecta, del conjunt de persones treballadores, ateses les enormes conseqüències socials que pot tenir al territori.
3. Exigir al Govern de l'Estat la derogació de la reforma laboral de 2010 i 2012 i dels articles 42, 43 i 51 de l'Estatut dels Treballadors.
4. Instar a la Generalitat de Catalunya que intensifiqui el seu paper com a intermediari per buscar una solució consensuada que aconsegueixi salvar els llocs de treball.
5. Manifestar tot el nostre suport als treballadors i treballadores en aquesta difícil situació a la qual s'enfronten, posant-nos a la seva disposició.
6. Fer arribar aquest acord als representants sindicals de la planta Bosch Sistemes de Frenat, a Lliçà d'Amunt, a la direcció de l'Empresa Bosch, a la presidència del Govern d'Espanya, a la presidència del Govern de Catalunya, al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a la Conselleria d'Empresa, Indústria i Energia de la Generalitat de Catalunya i a tots els grups del Congrés dels diputats, del Parlament de Catalunya i del Parlament Europeu.
Santa Maria de Martorelles, 17 de març de 2021